Vad kan du göra för att motverka håravfall?

Visste du att var tredje man drabbas av någon typ av håravfall? Det är för många en traumatisk upplevelse som blir värre ju mer hår som trillar av. Många män upplever detta i 50-årsåldern men det kan börja så tidigt som i 30-årsåldern. Håravfall kan både bero på ärftlighet och dina levnadsvanor. Om du lider av ärftligt håravfall gör det sig synligt som skalliga fläckar på hjässan. Dessa börjar ofta vid tinningen och fortsätter uppåt. Dock behöver det inte vara ärftligt utan kan bero på yttre faktorer som stress och mediciner.

Olika typer av behandlingar

Om du upptäcker att du lider av ärftligt håravfall finns det behandlingar som kan hjälpa till att stoppa det. Dock måste du vända dig till en klinik såsom ak.se där de är proffs på manligt håravfall. De har en behandling som bromsar håravfall och stimulerar hårväxten med hjälp av stamceller. Det hjälper dig som är i början av processen eller som vill göra en förebyggande behandling. Om du redan har tappat hår är det bättre att välja en hårtransplantation. Akademikliniken använder då den senaste tekniken för att du ska få ett så fullgott resultat som möjligt. Under din första konsultation får du veta mer om hur det går till.

Vad kan du göra själv?

Det du själv kan göra för att motverka håravfall är att äta en så hälsosam kost som möjligt. Regelbunden träning och en hälsosam livsstil är det bästa receptet mot tunt hår. Ladda upp med en massa frukt och grönsaker nästa gång du är och handlar. Se också till att du får i dig tillräckligt med vitaminer som järn och omega-3. Om du inte får i dig tillräckligt via kosten bör du komplettera med kosttillskott. Det är också viktigt att du dricker vatten varje dag för en återfuktad hårbotten. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten om dagen. Gör det till en vana att alltid ha med dig en vattenflaska när du åker på jobbet eller är ute.

Om du fortfarande tappar hår trots en hälsosam livsstil bör du prata med din läkare. De kan hjälpa dig hitta orsaken och rekommendera hur du ska göra för att minska risken att tappa ännu mera hår.