Att få håret riktigt rent

Oavsett om man har långt eller kort hår behöver det någon gång tvättas. För att håret ska må riktigt bra behöver man använda produkter som är anpassade för den hårtyp man har. Det är också viktigt att tänka på hur man tvättar sitt hår.

Viktigt att skölja ur produkter ordentligt

När det gäller olika hårprodukter är det viktigt att se till att de sköljs ur ordentligt, om så inte sker kan håret ta skada och dessutom kan man få klåda. Med en takdusch får man ett större vattenflöde och det kan hjälpa till, speciellt om man har långt eller tjockt hår. Hur ofta man duschar och tvättar håret är väldigt individuellt. Det kan dock vara klokt att inte tvätta håret varje dag. Då kommer man lätt in i en ond cirkel där håret snabbt känns fett och smutsigt utan att egentligen vara det.

Mjäll

Det finns flera olika anledningar till att man får mjäll, och en av dem är att man tvättar håret för ofta eller för slarvigt. Mjäll beror många gånger på att man torkar ut sin hårbotten. Det kan också bero på att man får någon form av svamp i hårbottnen. Vid mindre problem med mjäll kan man ofta komma till rätta med problemet genom mjällschampon från mataffären. Det finns också lite starkare schampon på apoteket, samt receptbelagda sådana som kan användas om problemen är mycket svåra.

Balsammetoden

Det finns också personer som inte alls använder hårschampo för att tvätta håret. Många menar att den här metoden, balsammetoden ger dem stora fördelar. De slipper inte bara köpa schampo utan de menar dessutom att håret mår mycket bättre. Vid balsammetoden använder man ett vanligt hårbalsam som gnids in i hela håret, även i hårbotten. I vanliga fall brukar man tvätta håret med schampo och sedan bara lägga balsam i längderna.

Barn och hårtvätt

Små barn kan i regel inte tvätta håret själva, utan det får föräldrarna hjälpa till med. När barnen växer upp behöver de lära sig att tvätta sitt hår på egen hand. Det är dock klokt att en vuxen ser över hårtvätten de första gångerna. Om barnet får löss och behöver använda lusmedel bör barnet inte hantera det på egen hand eftersom att det kan vara ganska starkt.

Välja rätt schampo

Det är viktigt att välja rätt hårschampo. Om man vill ha mer volym i håret är ett volymschampo ett bra val. Det finns också schampon avsedda för fett hår, för lockigt hår och schampon som förstärker olika hårfärger. Ibland kan det vara svårt att veta vilken schampo man ska välja. Det kan då vara klokt att kontakta sin frisör för att få lite tips om vilket schampo som passar den egna hårtypen allra bäst.