Två typer av mjäll

När man pratar om mjäll tänker de flesta på de små vita hudflagor som ibland ramlar ner på tröjan. Mjäll är helt enkelt gamla hudceller som lossnar för att göra plats för nya. Precis som huden förnyar sig på andra delar av kroppen gör även hårbotten det. Trots att alla går igenom detta betyder det inte att alla har mjäll.

Mjäll

Mjäll är som sagt torra hudflagor som lossnar från hårbotten. Dessa flagor är större än hos personer utan mjäll, vilket gör att de är synliga. Orsaken till att vissa får mjäll är inte helt klart, men det kan bero på hormoner, hudsjukdomar, svamp, stress eller att du använt för starka hårprodukter. Det är dessutom relativt enkelt att behandla mjäll, många gånger räcker det att du använder ett skonsamt schampo när du tvättar håret. Det finns också schampon som är till för att bli av med mjäll. Skulle det inte fungera finns det dessutom receptfria läkemedel på apoteket att köpa.

Seborré

Seborré är en annan sorts mjäll som är grövre, fetare, och mer gulaktig än den vanliga mjällen. Den har dessutom en tendens att både klibba fast i håret och skapa skorpor i hårbotten. Seborré är ofta en mer irriterande variant av mjäll eftersom den kan klia en hel del. Denna mjälltyp uppstår vanligtvis när du har en hög talgproduktion med fet hårbotten och mjäll. Denna variant kan dessutom sätta sig i skägget, hos män, och näsan samt hårfästet. Seborré är vanligare hos män än hos kvinnor och det behandlas med hjälp av speciella mjällschampon.