Fett hår

Håret och hårbotten består av naturliga fetter som hjälper till att skydda håret. Men hos vissa kan det finnas en överproduktion av detta fett vilket gör att håret kan kännas tungt, vara platt och stripigt. Orsaken till varför vissa har en överproduktion av dessa naturliga fetter varierar mellan personer. Det kan bero på hormoner, kostvanor, att du använt fel sorts produkter eller helt enkelt tvättar ditt hår för ofta.

Tips för dig som har fett hår

  • Borsta varsamt. Varje gång du borstar håret stimulerar du hårbotten vilket i sin tur kommer trigga en överproduktion av olja. Därför rekommenderas det att du borstar varsamt, och när du har duschat är det bra om du väntar med att borsta håret tills efter ditt hår har självtorkat.
  • Schamponera två gånger. En annan sak som kan hjälpa dig som har fett hår är att schamponera det två gånger när du ska tvätta det. Det sägs att man ska vänta minst två dagar mellan tvättningar och när du väl ska tvätta håret kan du testa att schamponera en extra gång. Vid den första tvättningen ska hårets talg och eventuella produkter tvättas bort. Vid den andra schamponeringen bör du låta schampot värka ett par minuter innan du sköljer bort det. På så sätt får de aktiva ingredienserna i schampot en chans att aktiveras. När du väljer schampo kan det också vara en bra idé att du väljer produkter som är anpassade till just fett hår. Men tänk på att det kan krävas att du provar ett par olika produkter innan du hittar det som passar dig.
  • Använd torrschampo. Genom att använda torrschampo kan du vänta en eller två dagar längre innan du tvättar håret. Tänk bara på att inte spraya för mycket av produkten och inte för nära. Håll flaskan minst 30 centimeter ifrån håret.